15 Aralık 2019 Pazar

internetten Film izlemek

Günümüzde internet üzerinden film izlemek herkesin yapmış olduğu eylemlerdendir. Güzel zaman geçirmek, eğlenmek, ailemizle hoş vakit geçirmek, sevgilimiz, eşimiz dostumuz ile bir araya geldiğimizde akla gelen ilk eğlence metotlarından dır. Hemen hemen herkes film izlemeyi sever, akla gelen ilk etkinlik tendir çünkü masrafsız, eğlenceli ve hoş vakit geçirmek için birebirdir. Günümüzde elimizin altında olan internet sayesinde ise bu etkinlik son derece kolay bir hale gelmiştir.

Film izlemek, hatta dilediğimiz filmi izlemek için beklemeye gerek bile yoktur. Aklımıza geldiği an interneti açarak istediğimiz filmi istediğimiz an izleyebilme gibi bir lüksümüz bulunuyor. Aslına bakılırsa bu durum son zamanlarda biraz zorlaştı. Bundan 1-2 yıl öncesine kadar bir çok film sitesinden yerli ve yabancı filmleri anında zorlanmadan bulup izleyebilirken şuan telif hakları gerekçesi ile çoğu site filmleri arşivine ekleyememektedir.


Nedir telif hakları?

Filmin yapımcısı tarafından filmin umuma açık alanlarda sergilenmesinin yasaklanmasıdır. Yani her isteyen her filmi sitesine ekleyip gösterime sunamaz. Bunun için izninin olması gerekmektedir. izinsiz sitelere eklenen filmler tespit edildiği taktirde yasal yaptırımları bulunmaktadır. Bu durum gün geçtikçe daha sıkı şekilde takip edilmekte ve anında kişiler tespit edilip cezalar uygulanmaktadır. Son zamanlarda bir çok film sitesi sahibi bu nedenle cezai işlem görmüştür.

Aslına bakacak olursak bu son derece yerinde bir karardır. izleyici kesimi ve site sahipleri bu durumdan muzdarip olsa dahi, filmlerin yapımında bir çok kişi emek vermektedir. Yapımcılar para harcamaktadır. Verilen emekleri hiçe sayıp film henüz vizyona girmemiş olsa dahi korsan bir şekilde gösterime sunulan siteler filmde emeği geçen kişilerin emeğini hiçe saymaktadır. Verilen emeklerin karşılığını yapımcılar, yönetmenler, oyuncular kısacası yapımda emeği geçen herkesin emekleri hiçe sayılmaktadır. Hatta ve hatta iflasa bile neden olabilmektedir.





internetten Yasal Film Nasıl izlenir?

internet üzerinden elbette hali hazırda film izlemek için siteler bulunmaktadır. Bu siteler filmlerin haklarını ödeyerek, gösterim haklarını satın alarak web sitelerinde yayımlaya bilmektedir. Kullanıcılar yani izleyiciler de bu sitelere üye olup belli ücret ödeyerek filmlerini seyredebilmektedir. Netflix, Blu TV gibi siteler buna örnek verilebilir. Bu mecralarda izlenecek olan filmler hem yasal, hemde sorunsuz bir şekilde film severlere izleme keyfi yaşatmaktadır.

Bu sitelere telif haklarını film yapımcılarına ödedikleri için buradan film izlemekte yasaldır. Belirtmemiz gerekir ki izinsiz film yayınlayan film siteleri kadar buralardan film izleyen kişilerde suç işlemektedir. Bu nedenle hem film de emeği geçen kişilerin hakkını gasp etmemek, onları zarara uğratmamak hemde eğlenmek için film izlerken suç işlememek adına yasal sitelerden sorunsuz film izlemenizi öneririz.

Unutmayın ki yapılan filmlere büyük bütçeler harcanmaktadır ve bu bütçelerin geri dönüşü olmadığı taktirde hem oyuncular hemde yapımcılar emeklerinin karşılığını alamamakla birlikte iflasa bile girebilmektedir. Türkiyede bu sektörün ilerlemesi ve daha fazla kaliteli film izleyebilmek adına herkesin duyarlı olması gerekmektedir. Yasa dışı film sitelerinden izleyeceğiniz her bir filmin bir emek sömürüsü olduğunu bilmenizi isteriz.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

AUZEF Konu Özeti Ders Kitapları

Üniversite eğitimlerini tamamlamış olan kişiler için ikinci bir üniversite şansı bulunmaktadır. Sınavsız olarak kayıt olunabilen bu sistem i...